Denna webbshop är stängd för köp.
Klicka här för mer information

Ankkamestarin salaisuus
  • Bandtyp: Inbunden
  • Språk: Finska
  • Utgiven: 2021
  • Antal sidor: 272
  • Vikt i gram: 462
  • ISBN10:9522704229
  • ISBN13:9789522704221

Ankkamestarin salaisuus

(Inbunden)
Beskrivning:

Modernin sarjakuvan historiaan lukeutuu joitakin todellisia mestareita, joista Carl Barks (1901-2000) on kiistatta yksi. Roope-sedän, Karhukoplan, Pelle Pelottoman, Hannu Hanhen, Milla Magian ynnä muiden klassisten hahmojen luoja on Ankkalinnan todellinen perustaja.

Barks työskenteli vuosina1935-1942 Walt Disneyn studiolla kohoten käsikirjoittajaksi ja animaattoriksi, joka työsti erityisesti Aku Ankka -piirroselokuvia. Terveyssyistä Barks jätti studion ja perusti kanafarmin huonolla menestyksellä. Lopulta hän onnistui saamaan töitä Disneyn ym. studioiden piirroshahmojen sarjakuvalisenssit ostaneelta Western Publishingilta ja osoittautui aliarvostetun ”funny animal” -genren taituriksi. Barks halusi antaa lukijoilleen vastineeksi enemmän mitä kymmenen sentin (nykyrahassa noin euro) hintaisen sarjakuvalehden oletettiin tarjoavan. Teostensa todellisen vaikutuksen Barks sai kuitenkin nähdä vasta yli 90-vuotiaana tekemällään Euroopan-kiertueella, jolloin hän sai kaikkialla lähes kuninkaallisen vastaanoton.

Ankkamestarin salaisuus on kokoelma kirjoituksia, jossa tutkaillaan Barksin sarjojen näkökulmia ruokaresepteistä rakettitieteeseen. Barks pysytteli ajan hermolla, vaikka ei televisiosta piitannut. Muun muassa National Geographic -lehden juttujen ja kuvien avulla hän saattoi lähettää Ankat mihin tahansa aikakauteen ja maailmankolkkaan. Barksin omat vaihtelevat kokemukset eri ammateista siirtyivät satiirin kautta Aku Ankan elämään. Barks puhalsi hahmoihinsa sielun ja loi Ankkalinnaan yhteiskuntaluokat. Nappinenien ja loksunokkien kaupungista löytyi sekä äärimmäistä köyhyyttä että huikentelevia upporikkaita. Siinä välissä pyöri jokamies Aku, joka ei arastellut ryhtyä mihin tahansa tarjolla olevaan toimeen.

Carl Barksin vaikutus varsinkin populaarikulttuuriin on hämmästyttävän laaja. George Lucas ja Steven Spielberg kävivät henkilökohtaisesti kiittämässä Barksia tältä saamastaan innoituksesta. Simpsonit olisi varsin erilainen ilman ankkasarjojen vaikutusta. Nykypolven suosikkitekijä Keno Don Rosa olisi edelleen rakennusinsinööri ilman Barksia. Suomessa esimerkiksi Tarmo Koivisto ja Mauri Kunnas saivat kipinän piirtämiseen Barksin sarjojen ansiosta. Häntä voidaan kiittää myös Aku Ankka -lehden valtaisasta levikistä.

Timo Ronkainen (s. 1967) on ansioitunut ankisti ja sarjakuvaneuvos, joka on jo 20 vuoden ajan muun sarjakuvahenkisen toiminnan ohessa päätoimittanut Ankkalinnan Pamaus -fanzinea, Disney-maailmaan ja erityisesti Barksiin keskittyvää julkaisua. Julkaisu on palkittu Lehti-Lempillä Kemin Sarjakuvapäivillä 2005 ja amerikkalaisen Carl Barks Fan Clubin myöntämällä Goose Egg Nugget Award -palkinnolla 2005.

Kundrecensioner och bloggar

Sök fler böcker:

Kunder som köpt denna bok har
även köpt:
Skotten i Köpenhamn :  ett reportage om
Vintermörker :  samlade spänningshistori
Uppgång och fall
Uppgång och fall
av Strömquist, Liv
Miniatyrmakaren
Miniatyrmakaren
av Burton, Jessie
Min mors självbiografi
Min mors självbiografi
av Kincaid, Jamaica