Tässä teoksessa Niall Ferguson osoittaa, että rahoitus on yhteiskunnan edistyksen perusta. Samalla käy ilmi, että rahan historia on kaiken historian olennainen tausta. Luoton ja velan kehitys, siis uuden rahan luominen, on kulttuurin nousun kannalta…
Nykyään kaikki on tietokone. Uuni on tietokone, joka kuumentaa asioita. Jääkaappi on tietokone, joka pitää asiat kylminä. Nämä termostaateista kemiantehtaisiin ulottuvat tietokoneet ovat kaikki verkossa. Aikoinaan internet oli virtuaalinen abstrakti…
Musta Joutsen nosti Nassim Nicholas Talebin aikamme tärkeimpien ajattelijoiden joukkoon osoittamalla, että me ihmispolit emme luonnostamme ymmärrä sattumaa talouteen liittyvissä asioissa. Antihauraassa Taleb laajentaa ajattelunsa monille muille eläm…
Miten tekoäly vaikuttaa rikollisuuteen, sotaan, oikeuslaitokseen, työpaikkoihin, yhteiskuntaan ja jopa käsitykseemme ihmisenä olemisesta? Miten voimme kasvattaa vaurauttamme automaatiolla viemättä ihmisiltä tuloja ja tarkoitusta? Millaisia uraneuvoj…
Tässä kirjassa vaadin, että valtion eli meidän on ryhdyttävä määrätietoisesti tuomaan Suomeen modernia maailmankulttuuria. Jos modernia maailmankulttuuria ei ole Suomessa, Suomi ei kuulu kulttuurikieliin.
Albert Einstein esitteli yleisen suhteellisuusteorian Preussin tiedeakatemiassa marraskuussa 1915 pitämässään esitelmässä. Einsteinin teoria selittää painovoiman, avaruuden ja ajan välisiä suhteita, se syrjäytti Newtonin parisataa vuotta aikaisemmin…
Miten neuronit muuttuvat mieleksi? Miten atomien, molekyylien, kemikaalien ja solujen fysikaalinen “aine” luovat monenlaisia eläviä maailmoja sinunkin pääsäsi? Tämä tietoisuuden ongelma on kestänyt vuosituhansia. Viime vuosisadan laajat…
Tämä Mustan Joutsenen tekijän uusin teos haastaa monet vakiintuneet riskiä ja palkintoja, politiikkaa ja uskontoa, rahoitusta ja henkilökohtaista vastuuta koskevat käsitykset. Mitä tarkoittavat maailman ymmärtäminen, ammatissa onnistuminen, reilun j…
Vallitsevan tarinan mukaan suuret innovaatiot ja teknologiset mullistukset perustuvat rohkeiden yrittäjien ja yksityisten sijoittajien ottamiin riskeihin. Valtion rooliksi tässä tarinassa jää pitää näppinsä erossa ja huolehtia, että yrittäjien kannu…
Fysiikan merkitys rahoituksessa on paljon syvällisempi kuin sen luomat mahdottoman monimutkaiset mallit ja valloilleen päässeet kvantit. Vuoden 2008 romahduksen jälkeen Warren Buffett varoitti maineikkaasti "kaavoja tuovista nörteistä". Tässä teokse…
Ennustamme tulevaisuutta joka kerta, kun valitsemme uuden reitin työmatkalla, lähdemme uudelleen treffeille tai säästämme rahaa. Olemme tottuneita ennustajia. Siitä huolimatta monet erittäin tärkeät ja suuria kustannuksia aiheuttavat tapahtumat jääv…
Tässä uusia uria mielen toimintaan avaavassa teoksessa Daniel Kahneman selittää ajatteluamme ohjaavat kaksi järjestelmää.Järjestelmä 1 on nopea, intuitiivinen ja emotionaalinen.järjestelmä 2 on hitaampi, harkitsevampi ja loogisempi. Kahneman paljast…
Energia on ainoa universaali valuutta. Sen avulla asiat saadaan tehdyksi. Se on suuri mahdollistaja. Energian muuntaminen muodosta toiseen on ollut aineellisen sivilisaatiomme kehityksen perusta. Alkujaan kaikki energia virtaa Auringoasta, mutta elä…
Mentaalisen elämämme ytimessä on ristiriita. Aistimme ovat kehittyneet antamaan erinomaisen hienon havainnon ulkomaailmastamme, mutta heti aivoihimme tultuaan tämä tieto usein vinoutuu ja vääristyy, yleensä tiedostamattamme. Miksi? Miksei luonnonval…
P ja NP -ongelma on tietojenkäsittelytieteen tärkein avoin kysymys, kenties koko matematiikan. Yksinkertaisesti ilmaistuna se kysyy, onko jokainen ongelma, jonka ratkaisu voidaan nopeasti tarkistaa tietokoneella, myös nopeasti ratkaistavissa tietoko…
"Ensimmäisen kirjani Uskon loppu ilmestymisen jälkeen tuhannet ovat kirjoittaneet minulle kertoakseen, että teen väärin, kun en usko Jumalaan. Vihamielisimmät viestit ovat kristityiltä. Tämä on ironista, koska kristityt yleensä kuvittelevat, että us…
Onko kansoilla perinnöllisiä älykkyyseroja? Tai kuten moni kysymyksen kuulee: ovatko mustat tyhmempiä kuin valkoiset? Suomessa Tatu Vanhanen on esittänyt, että kansojen väliset älykkyyserot johtuvat geneettisistä eroista. Hän on myös väittänyt, että…
Yhdysvaltalainen neurotieteilijä Daniel J. Levitin uskoo, että musiikki on jotakin ihmislajille perustavanlaatuista, kenties perustavanlaatuisempaa kuin puhuttu kieli. Se ei ole mikään evoluution sivupolku tai suorastaan parasiitti, loinen, kuten jo…
Turun yliopistossa työskentelevä apulaisprofessori ja evoluutiopsykologi Markus Rantala pohtii mielenterveysongelmien evolutiivista alkuperää, erityisesti masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön syitä. Nimestään huolimatta mielenterveysongelm…
Mullistus täydentää Jared Diamondin laajasti vaikuttaneet teokset Tykit, taudit ja Teräs ja Romahdus trilogiaksi. Kaksi edellistä teosta muuttivat käsitykset sivilisaatioiden noususta ja tuhosta. Mullistus pohtii, miksi ja miten jotkin valtiot toipu…
DNA on kaikkien olentojen rakennesuunnitelma - se sisältää arkielämän toimintaohjeet ja seuraavan sukupolven rakenteen. Kelpoisimman valmistus kertoo, miten uudet tulokset kiistatta osoittavat, että evoluutio on todellista, ja miten evoluutio toimii…
Syväoppiminen on tekoälyn ydin, ja tekoälyyn perustuvat tietokoneet opetetaan syväoppivilla tekniikoilla. Syväoppimisen tulokset ovat olleet häkellyttäviä. Siihen perustuvat koneet ovat päihittäneet peleistä vaikeimpana pidetyn go:n mestarit vain mu…
Väärin käyttäytyminen on Richard H. Thalerin kiehtova ja usein riemastuttava kuvaus hänen pyrkimyksistään palauttaa yliopistotaloustiede maan pinnalle. Tätä tehdessään hän tuli perustaneeksi tieteenalan nimeltään käyttäytymistaloustiede ja muuttanee…
Tunnettu asianajaja Matti Norri tarttuu ajankohtaisiin moraalisiin ja eettisiin kysymyksiin ja esittää niistä valtavirrasta poikkeavia ja paikoin poliittisesti epäkorrekteja käsityksiään. Mikä on ahneuden hyöty? Miten myytti tasa-arvosta vahingoitta…
Maailma on yhä riipuvaisempi teknologiasta, jonka toivotaan ratkaisevan sen ongelmat. Hämmästyttävästi teknologian prosessit kuitenkin ymmärretään huonosti. Meillä ei ole teknologian teoriaa. maineikas taloustieteilijä W. Brian Arthur oikaisee tämän…
Matemaatikko Cathy O’Neil on perehtynyt liike-elämän tapaan käyttää vapaaehtoisesti tai muuten antamaamme yksityis- ja henkilökohtaista aineistoamme myös meitä vastaan. Valtavien aineistojen keruu on mahdollistanut äärimmäisen henkilökohtaisen…
Kirjoittaja tuo tällä teoksella oman panoksensa uskontoa, jumaluutta ja pyhyyttä koskevaan keskusteluun. Moderni tutkimus on löytänyt kokonaan uusia tapoja tarkastella maailmankaikkeutta ja Kauffman esittelee niitä alkaen solubiologiasta ja ulottuen…
"Monia tämän kirjan havaintoja ja ehdotuksia voidaan pitää kerettiläisinä", David Mamet toteaa tämän kirjan ensimmäisessä luvussa. "Siis siinä tapauksessa, että teatteri on uskonto." Ja Mamet toteuttaa uhkauksensa, kuten aina. Teatterissa aikamme ma…
Tämä Nicholas Carrin kysymys kiteyttää yhden aikamme tärkeimmistä keskusteluista. Uhraammeko kykymme lukea ja ajatella syvällisesti, kun nautimme verkon hedelmistä? Tuleeko meistä pinnallisempia? Tässä kirjassa Carr tutkii internetin älyllisiä ja ku…
Ilmestymisensä jälkeen Kaksi kulttuuria on tuottanut pienen kirjallisuuden haaran, mutta suomeksi se saadaan vasta nyt. Snow jakaa kulttuurin ”kirjallisuusintellektuelleihin” ja luonnontieteeseen, eikä niiden välillä ole yhteyttä.
Teknologian kehityksen ansiosta informaatiota on nyt enemmän ja helpommin tarjolla kuin koskaan. Tulos ei kuitenkaan ole uudenlainen valistuksen aika. Päin vastoin. Valtio-opin tutkija ja Yhdysvaltain Venäjän suhteiden asiantuntija kertoo tässä teok…
Hyvän idean tunnistaa, kun sen näkee. Kirjapaino, lyijykynä, vesivessa, paristo ja Google ovat hyviä ideoita. Mutta mistä ne tulevat? Millainen ympäristö parantaa hyvän idean saamisen todennäköisyyttä? Mikä käynnistää neronleimauksen? Miten tuotamme…