I bogen ERSTATNINGSRETLIGE GRÆNSEOMRÅDER I behandles professionsansvar, ledelsesansvar og produktansvar. Ansvarsformerne er karakteriseret ved, at de ikke uden videre lader sig indpasse i den traditionelle formueretlige sondring mellem ansvar i og u…
Corporate Governance and Board Decisions takes the reader on an exciting journey through the principles and practice of corporate governance. Written by two internationally respected experts, this book explains how corporate governance contribu…
Denne bog danner grundlag for undervisningen i faget Juridisk teori, metode og videnskab ved detjuridiske studium på Aarhus Universitet, men kan læses af alle med interesse for retsvidenskabens arbejdsområde. De behandlede emner og temaer er v…
Bogen giver i sin 4. gennemreviderede udgave svar på alle de væsentligste spørgsmål om udarbejdelse af vedtægter for aktieselskaber og anpartsselskaber og om aftaler mellem selskabets ejere: ejeraftaler. Ejeraftaler kan ikke binde se…
Bedrageri, insiderhandel, mandatsvig, databedrageri og anden økonomisk kriminalitet har stor betydning for erhvervslivet og for samfundet. Hvad er kriminaliseret? Hvor bliver strafansvaret af, hvis et selskab fusionerer? Har man pligt til at udtale…
I retssystemet er det anerkendt, at enhver har en ret til en beskyttelse af sit privatliv og at enhver har en personlighed, der bør værnes imod misbrug. Den moderne teknologi sætter denne fundamentale retsopfattelse under et betydeligt pres samtidig…
Hermed foreligger 4. reviderede udgave af Dansk arbejdsret. Bogen giver en systematisk fremstilling af dansk arbejdsret i lyset af den EU-retlige og folkeretlige, især EMRK-retlige udvikling. Siden udgivelsen af 3.- udgaven af bogen i 2016 er LO og…
Med dette festskrift hylder en række kolleger inden for den akademiske og praktiske juridiske verden professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen i anledning af hans 60 års fødselsdag den 25. september 2018.Hyldesten tilfalder en person ud over det sædvan…
Nu foreligger en ny revideret og opdateret 3. udgave af ”Selskabsloven med kommentarer”. Lovkommentaren er nem og enkel at bruge, da den skal fungere som et ad hoc redskab, når et konkret problem opstår i den travle hverdag. De…
EU’s Charter – I et menneskeretligt krydsfelt er blevet til som en udløber af en seminarrække om EU’s Charter om grundlæggende rettigheder, som Institut for Menneskerettigheder i efteråret 2014 og foråret 2015 afholdte. Baggrunden…
Embedsmænd lever et skyggeliv. De beretter ikke om, hvad de gjorde, hvordan de gjorde det, og hvordan det var. Det er god tone i et folkestyre, men også synd og skam fordi det efterlader et hul i vores viden om samfundet. "Embedsmandens verden af i…
”Rusland har kun to faste allierede – dets hær og dets flåde”. Dette citat fra tsartiden er stadigt aktuelt og udtrykker, hvor højt Rusland prioriterer at være en militær stormagt. Nutidens Rusland er en af de industrinationer, som…
Immaterialret indeholder en samlet og opdateret fremstilling af de i Danmark gældende regler om immaterialrettigheder. Immaterialret behandler bl.a. følgende emner:• Ophavsret• Patentret• Brugsmodelret• Designret• Varem…
Den kommenterede udgave af straffeloven er bestemt dels til brug for praktiserende jurister, dels som en del af grundlaget for undervisningen i strafferet ved de højere læreanstalter. Kommentaren belyser de retsanvendelsesproblemer, som de enkelte b…
Strafferettens almindelige del. Det strafferetlige ansvar er en systematisk fremstilling af ansvarsbetingelserne efter dansk ret. De strafferetlige ansvarsbetingelser er på en gang grundfæstet og samtidig under konstant udvikling. De enkelte emner o…
"Dansk Statsret" giver en grundlæggende indføring i faget statsforfatningsret og dets metode. Bogen er i første række skrevet med det formål at danne grundlag for undervisningen i faget ved det juridiske studium. Det er endvidere sigtet med bogen, a…
Offentlighedsloven med kommentarer foreligger nu i en helt ny og gennemrevideret 2. udgave. På grundlag af det store antal ombudsmandsudtalelser, der er afgivet siden loven trådte i kraft for mere end 6 år siden, er lovkommentaren gennemskrevet, re…
Bogen beskriver de grundlæggende træk vedretssystemet og den juridiske metode. Der sættesfokus på: IND I RETTEN:- at studere jura- juraens discipliner- juraens problemstilling- informationssøgning- den juridiske profession DET RETLIGE LANDSKAB:- ret…
Mellemledere er heltene i midten af alle virksomheder. De kitter organisationen sammen og sikrer, at der bliver skabt klar retning og mening. Her samles mange tråde, her oversættes omverdenens og toplederes budskaber, her skabes de første erfaringer…
Siden 3. udgaven af Udlændingeret udkom i 2006 har markante ændringer i de politiske hensyn og prioriteringer såvel som i de internationale forhold ført til gentagne ændringer af udlændingeloven. Bogen har derfor måttet gennemgå en omfattende revisi…
Jens Evald, f. 1961, er dr.jur. og professor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet og voldgiftsdommer ved Court of Arbitration for Sport (CAS), Lausanne,Schweiz. Han er forfatter og medforfatter til en lang række bøger og artikler, derud over pr…
Den hermed foreliggende 5. reviderede udgave af Retskilder og Retsteorier bygger på Tvarnø & Nielsens retsteori, der kaldes europæisk, realistisk retspositivisme.Bogen består af to dele. I Del I gennemgås de retskilder, der anvendes i juridiskpr…
I det seneste årti er der sket markante forandringer i de politiske hensyn og prioriteringer, der ligger bag dansk udlændinge- og indfødsretslovgivning. Sammen med udviklingen i europæisk og international ret har dette ført til gentagne og ofte mege…
Folketingsvalgloven med kommentarer er en praktisk betonet håndbog og et godt udgangspunkt for at holde sig orienteret om det retslige grundlag for afviklingen af folketingsvalg og folkeafstemninger. Kommentaren er sigtet mod en målgruppe, der…
Formålet med denne bog er at give en grundlæggende indføring i skriftlig jura for begyndere, det vil sige personer, som uden større erfaring skal give en skriftlig fremstilling af et juridisk problem med det formål at argumentere for en retlig løsni…
Lærebog i erstatningsret er ajourført i forhold til gældende retspraksis, lovgivning og litteratur. Bogen giver læseren en solid indføring i erstatningsret. Bogen tjener først og fremmest som lærebog på jurastudiet og lignende studier, me…
Hvordan ser verdens bedste politi ud? Helt centralt er, at befolkningen har tillid til politiet. Politiet er i mange henseender retssystemets frontlinje; det er den del af retssystemet, flest borgere kommer i kontakt med (for mange også den eneste).…
Straffesagens gang er en udførlig fremstilling af, hvorledes og af hvem straffesager behandles. Bogen foreligger nu i 7. udgave revideret af Nicolaj Sivan Holst. Efter en indledning om straffeproces, grundlov og menneskerettigheder behandles reglern…
Hvad sker der, når medierne sætter dagsordenen? I denne antologibelyses mediernes dagsordensættende rolle med nedslag i dækningen af nogle af de senere års store mediehistorier, som har sat et tydeligtaftryk på samfundsudviklingen f.eks. i form af n…
THERE IS A FIVE LETTER WORD THAT I WOULD LIKE TO REPEAT, AND REPEAT, AND REPEAT: T R U S T– Elinor Ostrom, The Nobel prize Lecture, December 8, 2009 Elinor Ostrom (1933-2012) modtog i 2009 nobelprisen i økonomi for sine analyser af, hvordan lo…
Olsons teori om det kollektive handlingsproblem er blevet kaldt det centrale emne i Statskundskaben' Elinor Ostrom, Nobelprisvinder i økonomi 2009. Siden Mancur Olson (1932-1998) er 'rationel choice' blevet en grundsten i statskundskab og sociologi.…
Såvel virksomhedens ejere, ledere og medarbejdere som de eksisterende interessenter dvs. kunder, leverandører, långivere etc. Træffer i dag vigtige beslutninger om organisationens fremtid. Alle har derfor behov for viden om, hvad det vil sige at bes…
Dette tobindsværk spænder over bind 1 Aftaleloven 100 år - Baggrund, status, udfordringer, fremtid samt bind 2 The Nordic Contracts Act - Essays in Celebration of its One Hundredth Anniversary til særpris. I sin helhed danner disse titler et overbli…
I de nordiske velfærdsstater spiller kommuner som lokalpolitisk selvstyreenhed og som forvaltningsenhed en væsentlig rolle. Kommunalretten som juridisk fagområde fortjener af samme grund en væsentlig bevågenhed. I denne bog sættes fokus på udvikling…
I grundlovens § 3 siges det, at den lovgivende magt er hos kongen og Folketinget i forening, den udøvende magt er hos kongen, og den dømmende magt er hos domstolene. Grundtanken bag den klassiske magtadskillelseslære er, at der ved opdelingen af de…
Forvaltningsret – sagsbehandling udkom første gang i 1972 og foreligger hermed i en 8. udgave. Som tilfældet har været med de tidligere udgaver, er nærværende fremstilling tilrettelagt med henblik på undervisningen af jurastuderende. Den udgø…
Jürgen Habermas hører til blandt vores samtids allervigtigste og mest indflydelsesrige tænkere. Han har siden begyndelsen af 1960'erne og frem til i dag sat dybt præg på debatten ikke blot blandt filosoffer, sociologer og politologer, men også i den…
I anledningen af Professor, dr.jur. Karsten Revsbechs 70 års fødselsdag den 29. august 2020, hyldes den betydningsfulde videnskabsmand med et festskrift. Karsten Revsbech har siden 1992 været professor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet og er…
Doktordisputats.
Bogen indeholder en udførlig beskrivelse af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis. Den behandler de materielle rettigheder og friheder i konventionen og protokollerne. Den indeholder endvidere en beskrivelse af mere generelle emner som k…
Denne bog behandler en række spørgsmål om forvaltningens personale under en forvaltningsretlig synsvinkel. Der indgår emner som ansættelsesformer (tjenestemands-og overenskomstansættelsemv.), regler om ansættelse af forvaltningens personale, offentl…
»Jens Peter Christensen har siden 1. feb. 2006 været højesteretsdommer. Forinden var han professor i stats- og forvaltningsret ved Aarhus Universitet. Forud herfor var han ansat i centraladministrationen. Han var formand for det såkaldte “Spin…
Få en omfattende indføring i Max Webers tanker om politik med denne titel i ”Statskundskabens klassikere”. Bogen tager udgangspunkt i hans krav om videnskabens værdifrihed og hans tanker om en principiel værdikonflikt. På denne basis ana…
Indtil denne udgivelse af Lejeloven med kommentarer, udkom det seneste eksemplar af en lejelovskommentar i 1980 med et tillæg i 1984. Denne, derfor, tiltrængte lovkommentar til lejeloven angriber emnet på en anderledes måde end de, på området,…
Grundloven er fundamentet for det danske retssystem, og er den danske stats øverste lov. Grundloven indeholder regler om, hvem der kan lovgive i Danmark, hvordan dette foregår, og hvilke grænser der gælder for lovgivningens indhold i kraft af…
Den nye persondataret skabt af persondataforordningen og suppleret af databeskyttelsesloven indkredses i denne bog ved at sætte fokus på de aktører, der optræder i reguleringen og som på hver deres måde er afgørende for, at persondataretten fungerer…