Øde gader, social afstand og lukkede forretninger har været symptomatiske for coronakrisen i 2020. Men pandemien er ikke en enestående krise, påpeger Mikkel Vedby Rasmussen i denne samfundsdiagnose. Krisen er blevet en tilstand, et vilkår for vores…
Som teenager bliver Samia sendt på genopdragelsesrejse til Pakistan. I årevis lever hun indespærret hos sin onkel. Flere gange forsøger hun at flygte, men først da hun underkaster sig totalt, åbner der sig en spinkel chance for, at hun kan slippe væ…
Historisk biografi om tre kvindelige svømmere i 1930’erne, der for altid ændrede svømmesporten og danskernes syn på kvindelige sportsudøvere. I en kulturel og politisk brydningstid banede de vejen for generationer af (sports)kvinder efter d…
Depression er den mest udbredte psykiske lidelse på verdensplan. I En fremtid uden fremtid argumenterer Mikkel Krause Frantzen for, at man kan kende et samfund på dets sygdomme, og viser, hvordan depressionen peger på en række kriser i tid…
Portræt af en arbejderklasse. Det er sjældent, at betonarbejdere skriver bøger, og sensationelt at finde én, der kan fortælle som Jakob Mathiassen. Han tilhører det folkefærd, som i bogstaveligste forstand har støbt fundamentet til hele det danske s…
Ny revideret jubilæumsudgave Det var Danmarks overlevelse, der stod på spil, da tyske tropper rullede over grænsen tidligt om morgenen den 9. april 1940. Alligevel valgte regeringen at indstille kampene, næsten inden de var begyndt. For danskerne fu…
Den franske stjerneøkonom Thomas Piketty er tilbage med opfølgeren til sin internationale bestseller Kapitalen i det 21. århundrede. Kapital og ideologi er på en gang en genfortælling af verdenshistorien, en skarp kritik af nutidens politik og et dr…
Hvordan kan der være så stor ulighed i sundhed i et velfærdssamfund som det danske? Bor man i Aalborg Øst, får man i gennemsnit konstateret kræft tretten år tidligere, end hvis man bor i velhaverkvarteret Hasseris blot syv kilometer derfra. Folk i A…
Breve fra... er en samling af personlige breve fra de sidste to århundreder. De er skrevet af forfattere, billedkunstnere og filosoffer såvel som menige soldater, modstandsfolk og flygtninge. De er sendt fra så forskellige steder som New Zealand, Ri…
"En killjoy har sine principper. Et killjoy-manifest viser, hvordan vi skaber principper ud fra oplevelsen af at støde imod, ud fra måden vi lever feministiske liv. Når jeg her taler om principper, mener jeg ikke regler for god opførsel, som vi skal…
I anledning af 100-året for kvinders stemmeret udgiver vi historien om Marie Christensen og de københavnske tjenestepiger – en fortælling om stemmeret, faglig kamp og ligestilling. I 1899 stiftede Marie Christensen Københavns Tjeneste pig…
Den digitale revolution har været båret af løfter om demokratisering og frigørelse. Men virkeligheden er blevet en anden. Det sociale kreditsystem, som er under udvikling i Kina, står som skræmmeeksempel på en statsmagt, der anvender de nyeste tekno…
Ejvind Larsen er sit eget enestående stykke danmarkshistorie og det tætteste, man efter Børge Outze kommer på Dagbladet Informations ånd. Siden 1955 har han fyldt avisens spalter med sit engagement i verdens for tiden vigtigste anliggender. I tre…
Den franske økonom Thomas Pikettys næsten 1000 sider bog om kapitalen i det 21. århundrede har på kort tid fået et sjældent gennemslag i samfundsdebatten over hele verden. Nobelpristageren i økonomi Paul Krugman har kaldt bogen ”den vigtigste…
Lær at udfordre og ændre negative følelser og tankemønstre og få mere selvtillid til at gøre de ting, du gerne vil. Denne bog rummer redskaber og øvelser, som hjælper dig med at: ? Håndtere dine følelser? Bekæmpe ængstelighed? Sætte mening…
Hannah Arendt vidste, hvad det vil sige at flygte. I 1933 tog hun, som mange andre tyske jøder, flugten fra det nazistiske Tyskland gennem Europa og til New York. Her brugte hun resten af sit liv på at tænke og skrive – ikke mindst om flygtnin…
Af forfatteren til klima-bestselleren Den store omstilling – fra systemkrise til grøn økonomi, der er solgt i 9500 eksemplarer i to udgaver. Journalist og forfatter Jørgen Steen Nielsen har i en periode isoleret sig i det forblæste, nordvestli…
Klimaændringerne rammer nu med ubønhørlig kraft. Samtidig eskalerer den økonomiske ulighed mellem mennesker i de fleste lande. Denne dobbelte har udløst to bevægelser: De unges klimaoprør for at få forældregenerationen til at tage ansvar samt et sp…
I Gode penge tages både penge og banker under grundig behandling af sociologen Ole Bjerg, som søger svar på tre grundlæggende spørgsmål; Hvor kommer penge fra? Hvem laver dem? Og hvem burde lave dem? De to første spørgsmål er helt essentielle for at…
Ny opdateret udgave med nyt efterskrift om det seneste års udvikling. Man kan ikke styre, regulere og måle sig til fællesskab, eller til en velfærdsstat med velfungerende offentlige institutioner og ansvarsfulde borgere. Men…
For første gang på dansk Hvad er mennesket? er et helt særligt filosofisk værk, hvor Kant tager fat på det store filosofiske spørgsmål og den største gåde: mennesket. Værket kan læses som en lille, tilgængelig indføring i Kants filosofi, men er førs…
Merete Engell har arbejdet som sygeplejerske for Læger uden Grænser under krigen i Afghanistan, i hungersnødsplagede Etiopien, med voldtagne kvinder og børnesoldater i Liberia og ledet nødhjælpsprojekter i Sudan, Congo og Niger. Hun er blevet kåret…
Vi tog skraldet er fortællingen om virksomheden R98s 113 år lange historie. Det er historien om udviklingen i den københavnske renholdning fra latrin i trætønder og metalspande båret på skuldrene til kildesorteret genanvendelse på hjul og lift. Fra…
Den berømte tyske filosof Arthur Schopenhauer (1788-1860), forfatter til Verden som vilje og forestilling, skrev i sin pure ungdom dette lille muntre retoriske mesterværk. Bogen indeholder 38 paragraffer med konkrete anvisninger og råd om, hvordan m…
Nazisterne plyndrede tusinder af biblioteker og stjal millioner af bøger over hele Europa i løbet af Anden Verdenskrig. SS-lederen Heinrich Himmler og nazi-ideologen Alfred Rosenberg konkurrede om at underlægge sig Europas litterære arv. Himmler sam…
Data kan redde liv, men kun hvis de bliver brugt rigtigt. Det er professor Klaus Høyers centrale pointe i denne bog. Sundhedsvæsnet er ramt af en sand dataeksplosion. Næsten alt, hvad et moderne menneske foretager sig, producerer data, der kan sige…
Vi har fortalt historier til hinanden i alle tider og samfund. Men fortællingen er mere nødvendig end nogensinde. Og verden over har medierne fået øjnene op for at lange, velfortalte historier, der er en efterspurgt vare, frem for korte nyheder og c…
Filosofien er menneskets bestræbelse på at afdække de nødvendige træk ved enhver mulig verden og ved vor situation som personer. Den forsøger at fastlægge det, som under ingen omstændigheder kunne v&…
Klokken 11.52 den 11. september 1973 brager to britiske Hawker Hunter- jagerfly i lav højde over præsidentpaladset i Santiago og lader de første af i alt atten bomber falde. Indenfor i paladset La Moneda ligger Chiles demokratisk valgte, socialistis…
Lille, underholdende og forstandig bog om kærligheden. Wilhelm Schmid, tysk filosof, underviser i filosofi i Erfurt. Har i mange år været gæstedocent i Riga, Letland og Tiflis, Georgien samt ´filosofisk sjælesørger´ ved Spital Affoltern am Albis i S…
Den økonomiske krise er ikke kun økonomisk. Og den er hverken forbigående eller lokal. Den verdensomspændende økonomiske krise, vi står midt i, er en lille del af en stor global systemkrise, hvor finansiel krise, råstofkrise, fødevarekrise, økologis…
Som de eneste danske journalister fulgte Louise Damløv og Cecilie Kallestrup fra DR Nyheder i fora°ret 2012 hele retssagen mod Nordens største massemorder, Anders Behring Breivik. I ti uger rapporterede de live pa° dr.dk fra deres plads i retssal 25…
OM FORFATTEREN: Før han stiftede bevægelsen En Marche! og blev partiuafhængig kandidat til den franske præsidentpost, har Emmanuel Macron (f.1977) været både økonomiminister, embedsmand og ansat i den private investeringsbank Rothchilds. Han er fød…
Vi forklarer oftest jihadisme med psykologi eller kultur, og afskriver jihadisterne som marginaliserede tabere, kriminelle voldspsykopater eller religiøse fanatikere. Men jihad er også politik. For at forholde os til udfordringen fra jihadismen må v…
Nogle opfatter universiteterne som en central drivkraft til at skabe konkurrencedygtige samfund i en globaliseret tidsalder. Andre forstår dem som en væsentlig bastion for fri og kritisk tænkning uden for markedets og statens kontrol. Mange har en m…
Økonomien er selve grundlaget for vores samfundsindretning og for politikken. Men den økonomiske videnskab har med sine stadig mere abstrakte og matematiske modeller mistet realitetssansen og mangler forankring i den sociale, menneskelige virkelighe…
Jürgen Habermas’ værk BORGERLIG OFFENTLIGHED (tysk: Strukturwandel der Öffentlichkeit) fra 1961 er et af hovedværkerne i det tyvende århundredes politiske filosofi. Bogen har haft en enorm indflydelse på teoridannelsen i den politiske tænkning…
Forfatteren til Det filosofiske blik er tilbage. Denne gang er det ikke et oversigtsværk men et selvstændigt filosofisk værk, som spørger ind til hvad det sige at være menneske.I En lille bog om eksistensen - Jeg, Du, Det undersøger Ole Thyssen det…
Kan du være mere konkret? handler om det, der er åbenlyst for enhver: at dansk politik udspiller sig på en frustrerende og ofte direkte latterlig måde. Den politiske samtale er slet ikke en rigtig politisk samtale. Vi har glemt, hvad politik er. Gle…
Fysiker, idealist, nobelprismodtager, ridder af Dannebrog. Niels Bohr er en af dehelt centrale skikkelser i det20. a°rhundrede. Niels Henrik David Bohr (1885-1962) er berømt for sine væsentlige bidrag til forsta°elsen afatomets…
En gennemresearchet og afslørende biografi om Svetlana Stalin – en kvinder der var tvunget til at leve sit liv i skyggen af verdens mest monstrøse diktatorer: hendes far, Josef Stalin. Svetlana blev født i Sovjetunionens tidlige år og tilbragt…
Vi kalder i flæng folk fra højre og venstre for populister – Brexitfortalere, flygtningekritiske politikere, der kræver lukkede grænser, alle dem, der hævder at tale folkets sag.Men hvad er populisme?Jan-Werner Mu¨ller leverer med sin lille, s…
Få historiske vendepunkter er så fulde af drama som de seks måneder mellem februar og august 1945, hvor verden gik fra verdenskrig til kold krig: Hitler begik selvmord, nazisternes udryddelseslejre blev offentligt kendt, og USA kastede atombomber…
Følelser som stress, ængstelse og uro er en naturlig del af livet, men er usunde for krop og sjæl, hvis de får lov at tage over og få magten i dit liv. Denne bog indeholder redskaber og øvelser, som vil hjælpe dig med at– mindske din uro&ndash…
Det store Europa, der øst for Tyskland strækker sig fra Rusland til Orienten, er et historisk krigs- og katastroferamt Europa. Her er tyske Navid Kermani taget på en rejse langs de historiske skyttegrave og mentale ar i søgen efter en forståelse af…
Vi har brug for søvn for at overleve og god søvn for at leve godt. Lær, hvordan du knækker din søvnløshed og får et permanent bedre sovemønster.Denne bog indeholder redskaber og øvelser, som vil hjælpe dig med at– finde grundene til dine søvnp…
I 2011 skrev Ove K. Pedersen Konkurrencestaten, hvori han beskrev, hvordan betingelserne for velfærden har forandret sig. Fra at løfte arbejderklassens levestandard skal velfærdsstaten nu i højere grad optimere alle borgere, så Danmark kan begå…
Faldskærmschefen er en historisk biografi om en anderledes dansk modstandsmand, nemlig den spraglede, komplekse og kontroversielle faldskærmschef, forfatter og bedrager Flemming B. Muus, der blev forvist til Liberia af sin egen familie som 25-åri…
Islandsk litteratur har i de seneste årtier oplevet en veritabel blomstring. Det medfører, at islandske romaner oversættes til talrige sprog: Her i Danmark skal en forlægger med respekt for sig selv helst have mindst én islænding i sin stald. Men fo…