Denna webbshop är stängd för köp.
Klicka här för mer information

Billie Morgan
  • Bandtyp: Inbunden
  • Språk: Finska
  • Utgiven: 2006
  • Antal sidor: 380
  • Vikt i gram: 444
  • ISBN10:9524716879
  • ISBN13:9789524716871

Billie Morgan

(Inbunden)
Beskrivning:

Kihelmöivä jännäri, joka johdattaa lukijan yhteiskunnan laitamille ja mielen hämäräalueille. Väkevä kuvaus naisen yrityksestä kohdata tekojensa seuraukset. Teos oli Orange-palkintoehdokkaana vuonna 2004. Billie Morgan on nelikymppinen nainen, joka pitää koruliikettä Bradfordissa ja huolehtii kummipojastaan Nattysta. Hän yrittää elää hiljakseen ja unohtaa menneisyyden.

Billie Morganilla onkin paljon unohdettavaa. Nuoruudessaan, 70-luvulla, hän oli lsd:tä nappaileva moottoripyörätyttö, jonka happohuuruinen elämä oli täynnä vaaroja ja viettelyksiä. Lopulta syöksykierre johti murhaan. Nyt, vuosia myöhemmin, Billien on kohdattava tekojensa seuraukset.

”Billie Morgania lukiessa tuntuu siltä kuin olisi kiihdyttävän moottoripyörän kyydissä: kirja on ilahduttava, jännittävä ja ravisuttava. Joolz Denbyllä on harvinainen taito valaista henkilöhahmojensa särkyneen sydämen ja pään sisustaa, osoittaa että toivo ja epätoivo ovat usein yksi ja sama asia ja saada lukija kiintymään henkilöihinsä. Jos Jim Thompson olisi syntynyt naiseksi ja asuisi Bradfordissa, hän kirjoittaisi tällaisia kirjoja.” – Kirjailija Martyn Waites

"Yllättäen tylsä, harmaa ja tekonsa kätkenyt murhaaja alkaakin kertoa sosiaalipornon sijasta kiehtovaa tarinaa syyllisyydestä, sovituksen yrityksestä, salaisuuksista ja varjoista tavalla, joka on aivan vastustamaton. Denby on loistava kirjoittaja, ja jotkut tekstin kappaleet on rakenneltu miltei uskomattoman kauniisti." - Jari Koskisuu, Ruumiin Kulttuuri

***

Tekstinäyte

Tiedän että nainen ikkunassa olen minä, vaikka hän ei näytäkään minulta. Hänen kasvonsa punoittavat, hän on vaalea ja laiha ja hänen takkuiset, vaaleat hiuksensa on kiinnitetty soljella. Hän näyttää väsyneeltä ja onnettomalta. Hänen yhteen puristettujen huuliensa sivuilla on uurteita. Minun hiukseni ovat tummanruskeat, niissä on harmaita juovia ja ne on vedetty pienten ohimolahdekkeiden kohdalta taaksepäin napakaksi, aaltoilevaksi pehkoksi. Olen vahva ja tanakka, ihoni on kellertävän kalpea, lähes helmenhohtoinen. Silmäni eivät ole punareunaiset ja hailakansiniset kuten hänellä, vaan merenharmaat, ja iiriksissäni on vihertäviä täpliä pupillien ympärillä. Isäni silmät.

Mutta tiedän että nainen olen minä. Tiedän että juuri minä tuijotan rankkasadetta, joka piiskaa ikkunan ulkopintaa. Näen itseni ulkopuolelta, lievästi yläviistosta. Osa minusta leijailee sateessa ja katsoo miten suuni avautuu mykkään, kauhistuneeseen huutoon ja miten silmäni – siniset, vieraat silmät – lennähtävät selälleen epäuskosta, kun ne kauhukseen näkevät, miten sade pyyhkii mullan kädestä, joka sojottaa velttona ja luunvalkoisena kukkapenkistä. Multa pyyhkiytyy vähitellen pois ja miehen hirveä, eloton hahmo tulee esiin. Hänen suunsa on täynnä mutaa ja hänen lian reunustamat silmänsä tuijottavat. Vaikka tiedän ruumiin maanneen sijoillaan vuosikaudet kuin jokin iljettävä pyhäinjäännös, se ei ole mädäntynyt. Rojahdan tiskipöytää vasten ja itken huomatessani, että hirveä salaisuus, jota olen vaalinut niin kauan, on paljastunut ja että elämäni on ohi.

Hiljainen nyyhkytys muuttuu käheäksi itkuksi ja herään. Herään aina siinä vaiheessa. Aina.

Nimeni on Billie Morgan. Nimeni on Billie Morgan. Olen murhaaja.

Kundrecensioner och bloggar

Sök fler böcker:

Kunder som köpt denna bok har
även köpt:
Skotten i Köpenhamn :  ett reportage om
Uppgång och fall
Uppgång och fall
av Strömquist, Liv
Den allvarsamma leken
Den allvarsamma leken
av Söderberg, Hjalmar
Miniatyrmakaren
Miniatyrmakaren
av Burton, Jessie
Min mors självbiografi
Min mors självbiografi
av Kincaid, Jamaica