Avancerad sökning
Din kundvagn är tom
Ändra i din kundvagn Gå till kassan
Igelkottens elegans
  • Bandtyp: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 20100811
  • Antal sidor: 345
  • Upplaga: 1, 
    Vikt i gram: 193
  • ISBN10:9186480049
  • ISBN13:9789186480042

Igelkottens elegans

(Pocket)
Beskrivning:

Renée Michel är portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Renée lever ett diskret liv dolt bakom en övertygande schablonbild av den vresiga och obildade portvakten med få intressen utöver katten och skräniga teveprogram.

Tolvåriga Paloma Josse bor med sin familj i en paradvåning i samma hus. Hon är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig oälskad och har bestämt sig för att begå självmord på sin trettonårsdag. Renées och Palomas vägar korsas när den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in i fastigheten.

Igelkottens elegans har sålts i över fem miljoner exemplar världen över.

Muriel Barbery föddes 1969 i Casablanca, Marocko. Hon är ursprungligen filosofilärare men numera verksam som författare. Efter att ha bott en längre tid utomlands, i Japan och Nederländerna, är hon nu tillbaka i Frankrike. Igelkottens elegans är hennes andra roman. Även den första, Smaken, finns utgiven på svenska. I oktober 2015 släpps Muriels nya roman Alvernas liv.

"Skarpt och roligt om det burgna Paris."/Jonas Thente, DN

"Igelkottens elegans är en flott skriven och gott översatt melodram för vuxna, en bok att bli lycklig av."/Nina Lekander, Expressen

"Läs den och njut."/Hans Strandberg, DI

"Charmig, rolig, sorglig, quirky och väldigt fin."/Lisa Jannerling, Expressens bokblogg

"Trots att boken är fylld av filosofiskt grubblande är den ovanligt lättläst och gripande."/Eva Lundgren, BTJ

"Hon pendlar mellan finstämd djupsinnighet och hysteriskt rolig satir."/Cecilia Nelson, GP

Kundrecensioner och bloggar

Kundbetyg baserat på 18 recensioner.
  • Sååå tråkig

    Tyvärr bland det sämsta jag läst...

    av ulla, 2011-11-16
  • top 10

    Det här är av de absolut bästa böcker jag läst! Så vacker och gripande. Kan även rekommendera filmen. Som är minst lika bra fast på ett annat vis.

    av K, 2011-09-01
  • Fantastisk bok

    En fantastiskt bok! Jag rekommenderar den till alla mina vänner.

    av Caroline, 2011-06-24
  • Spara dina slantar

    Den här boken rekomenderar jag inte. Den är tråkig, svår och jag greppar inte den. Lägg din tid och dina pengar på något annat.

    av MaryL, 2011-06-10
  • En riktigt bra bok!

    En tänkvärd, intelligent och varm bok! Kände mig lite sorgsen när den var slut.

    av Kristin, 2011-05-07
  • finstämd men inte så mycket mer

    vackert skriven bok, intressanta karaktärer och små stunder av skarp ironi över klasskillnader och deras betydelse för människor. Tror dock att man förstår vissa delar bättre om man levt i det franska samhället.

    Stort minus för slutet, det kändes som en nödlösning, abrupt och fel.

    Den här boken lunkar på i sin egen takt, trivsam bok med stundtals djup, men inte så mycket mer än så.

    av Anna, 2011-05-02
  • Bokklubbens val

    Mycket positivt överraskad av en fantastisk bok som fick mig bade att skratta, tänka och förundras över riktig kvalitetslitteratur!

    av http://pernillabredolt.blogspot.com, 2011-01-25
  • Gåtful bok !

    En elegant och gåtful bok !
    Tänk om vi halla hade någon som kom in i vårt liv och upptäckt diamanten under den blygsamma ytan !

    av Cathy, 2010-12-19
  • Vacker och överraskande

    Vilken underbar bok! Vilket extremt vackert språk och härlig karaktärsdriven story. Full pott på en av de bästa böcker jag läst!
    Gillar du Gavalda och Murakami - Läs denna

    av Anni, 2010-12-16
  • Igelkottens elegans

    Jag såg en filmrecension på TV4 Nyhetsmorgon av filmen Igelkotten som är fritt baserat på den här boken.

    Jag blev nyfiken och köpte den.

    Igelkottens elegans av Muriel Barbery är inte den typen av bok som jag brukar köpa.

    Jag gillar Paul Auster och har läst de flesta av hans böcker. Den här boken påminner om Paul Austers sätt att skriva.

    Där Paul Auster skriver om New York skriver Muriel Barbery om Paris.

    Det handlar om människor i ett hus i ett finare kvarter i Paris. Det är portvakten, en 12-årig flicka och den nyinflyttade japanske affärsmannen (fast han kommer inte in förrän halva boken är läst)

    Jag kan inte säga om jag tyckte om boken eller inte. Det är mycker babbel, högtravande babbel och mycket om intellekt och intelligens. Det blir lite tjatigt.

    Karaktärerna är härliga och ärliga, på ett sätt som man har fördomar om.

    I det stora hela är boken värd att läsas, men tro inte att det är en spännings- eller kärleksroman för då blir du besviken.

    Slutet är överraskande och kanske för en del inte helt i linje med hur en bok ska sluta.

    av AnnikaK, 2010-11-22
  • Fransk portvaktsironi

    Pâ det hela taget pâminde den mig starkt om portvakten pâ huset i Paris16e, som âret runt, bodde i ett litet mörkt kyffe och alltid hade TV pâ och som ansâgs ingâ i huset och som följaktligen skulle stâ till tjänst med lite av varje. Ingen kände henne egentligen.
    Boken speglar portvakternas liv starkt sarkastiskt, tycker jag, och lite förlöjligande klassskillnaderna, som fortfarande finns i Paris rika kvarter, men där fanns dessutom en sentimental âdra, som förmildrar och rundar av. Gör henne mänsklig in i det sista. Det är en bok som ger eftertanke.

    av Ladame, 2010-11-02
  • Bra, men fegt slut

    En bra bok. Man lär känna de båda huvudpersonerna. Möjligen en del utmaningar i de filosofiska diskussionerna, men allt behöver väl inte vara ljummet och färdigtuggat för att man ska kunna äta?
    Dock tyckte jag att författaren tog till ett ganska fegt slut.. Hon ville uppenbarligen få slut på berättelsen, men kom inte på ett sätt att skapa ett slut värdigt resten av boken. Jag är absolut inte emot ett 'olyckligt' slut, men här får jag en känsla av att författaren tog till en nödlösning.
    Fram till sista kapitlet är det en givande läsning. Läs boken trots detta.

    av 'En simpel ingenjör', 2010-10-19
  • Underbar

    Denna bok är inte helt självklar från första början, jag hade svårt att komma in i den och fick tvinga mig själv att fortsätta läsa. Och det är jag glad att jag gjorde! Det visade ju sig vara något av det bästa jag läst! Jag kom tillochmed på mig själv med att ha ont i hjärtat när den tog slut.

    av Johanna, 2010-10-07
  • Skrivandets elegans

    Helt underbar historia men ack så svårt att ta till sig när det gäller de stora djupa filosofiska frågorna. I övrigt underbart språk och insikter om livet att ta del av. När sista ordet var läst var jag så arg. Slutet blev ej som jag ville och att boken var slut var också en anledning till att jag kände - nej jag vill inte det. Kanske jag läser den igen men inte just nu. Har påbörjat Spill efter att ha hört så positiva kommentarer om denna bok. Skulle vilja hitta fler av de där pärlor som man ibland bara dyker på - Igelkottens elegans är en av dem och förhoppningsvis även Spill! Nu har jag beställt Min kamp´s första del så det finns lite att se fram mot och mysa med i höstmörkret!

    av britta48, 2010-10-06
  • så urtråkig

    efter att ha läst halva boken, kastade jag den i soporna. så himla tråkig. man behöver stundtals ordbok för att förstå texten. då är jag inte obildad. denna tråkiga kärring till portvakt kan inte roa någon

    av gulli, 2010-09-23
  • Filosofisk mysläsning

    Underbart nära berättat. Man lär känna de två huvudpersonerna i boken och tar dem med sig när man läst klart. En bok för den som vill stanna upp i läsningen och verkligen tänka efter... reflektera och fundera. Historien är långt ifrån banal, det gäller bara att kunna se det. Är man ute efter Hollywoodaction, leta reda på en annan bok. Vill man tänka på djupet, läs Igelkottens elegans.

    av Vinter, 2010-08-31
  • Trevlig läsning men...

    boken är alldeles för "hypad". Man förväntar sig mycket mer än den banala historia som levereras. Trots allt skulle boken få ett högre betyg om man tog bort författarens alla sidospår med "djupa" reflektioner...

    av hammarby, 2010-08-27
  • Eftertänksam feel good

    En riktigt mysig bok att ägna sig åt när man tröttnat på deckare och relationsdraman aka Sex and the City.

    av Greena, 2010-08-22

Sök fler böcker:

Kunder som köpt denna bok har
även köpt:
Pris195 kr
1Q84 : första boken
av Murakami, Haruki
Lägg i kundvagn Pris55 kr
Uppgång och fall
av Strömquist, Liv
Lägg i kundvagn Pris189 kr
Änglarnas svar
av Einhorn, Stefan
Lägg i kundvagn Pris59 kr
Smaken
av Barbery, Muriel
Lägg i kundvagn Pris45 kr